Sri Pahang FC

NEWS

Card image cap

"Kita Tewas Kerana Kesilapan Sendiri" - Gamel

Last updated Sunday, Apr 17, 17:44

"Kita tewas kerana kesilapan sendiri", itu tegas Christophe Gamel selepas menyaksikan Sri Pahang tewas 1-2 kepada Melaka United di Stadium Darul Makmur pada Sabtu. 

Beliau juga menolak tanggapan bahawa Sri Pahang terlalu mengambil mudah lawan mereka yang bertandang ke Kuantan dihimpit beberapa kemelut dalaman termasuklah kehilangan ketua jurulatih sehari sebelum perlawanan.

"Saya tidak suka mengatakan kita melakukan kesilapan, tetapi saya perlu mengakui memang kita buat kesilapan. 

"Kalau kata kita mengambil mudah, kita juga ada menjaringkan gol awal, kesilapan besar kita adalah memperlahankan permainan setelah menjaringkan gol dan kemudian melakukan dua kesilapan mudah. 

"Kita juga kehilangan seorang pemain (kerana kad merah) dengan cara yang tidak sepatutnya, sejujurnya kita sendiri  yang memberi mereka peluang untuk menjaringkan gol dan menghukum kita. 

"Saya memang sangat kecewa kerana kita bermain dengan baik sehinggalah berlaku kesilapan tersebut, kita perlu perbetulkannya.

"Walaupun sedang mendahului kita tidak sepatutnya slow down, perlu terus menekan dan mengasak. Ini adalah bolasepak moden, kita tidak perlu main tolak ke belakang. 

"Kita cukup efisien di belah kiri malam ini jadi saya kena tengok apa perubahan mahu dilakukan untuk aksi akan datang. 

"Tetapi jujur saya kata, ia sangat pedih untuk tewas malam ini kerana kita sepatutnya boleh buat jauh lebih baik. Pemain-pemain perlu bangkit dan lebih bekerja keras. Perlu lebih klinikal, apabila ada peluang untuk membunuh lawan, kita patut ambil tapi setiap peluang yang dicipta, pemain tidak berada di posisi yang betul untuk sudahkannya," ujar Gamel. 

Pada perlawanan itu, kita berjaya mendahului seawal minit ketiga menerusi sepakan penalti  Mahmoud Zatara, namun Melaka United bangkit menyamakan kedudukan pada minit ke-54. 

Sri Pahang terpaksa bermain dengan 10 pemain setelah Azwan Aripin diperintah keluar padang pada minit ke-62 dan ia dimanfaatkan Melaka United untuk mendapatkan gol kedua menerusi Hasbullah Abu Bakar.

Loading...