Sri Pahang FC

NEWS

Card image cap

Trio Sri Pahang Bangga Dipanggil, Janji Pikat Kim Pan-gon

Last updated Tuesday, Nov 29, 13:31

Tiga pemain Sri Pahang yang menerima panggilan ke kem latihan skuad kebangsaan iaitu David Rowley, Lee Tuck dan Sergio Aguero tidak dapat menyembunyikan rasa teruja dan menganggap ia sebagai satu kebanggaan. 

Kim Pan-gon baru-baru ini mengumumkan tiga pemain itu antara 30 pemain yang dipanggil untuk kem latihan menjelang Piala AFF Mitsubishi Eletric pada bulan depan. 

Kesemua mereka pertama kali dipanggil justeru masing-masing tekad mahu membuktikan kemampuan dan memikat Kim Pan-gon agar dapat berada dalam senarai akhir 23 pemain. 

“Saya rasa sangat berbangga kerana diberi peluang untuk menyarung jersi negara saya. Saya bersama keluarga isteri saya di Jerman ketika mendapat panggilan dan saya memberitahu mereka saya perlu terbang pulang dengan segera ke tanah air.

“Ini adalah satu tanggungjawab besar dan saya tekad akan melakukan yang terbaik untuk memenangi tempat di dalam skuad. Saya tahu saya boleh membantu skuad kebangsaan, terutamanya menerusi kelebihan di udara yang banyak saya gunakan untuk menjaringkan gol bersama Pahang tahun ini,” ujar Rowley kepada sripahangfc.com.my.

Sebagai rekod, Rowley yang merupakan pemain berdarah kacukan Malaysia-Australia antara tonggak utama Sri Pahang dan dia mengakhiri musim ini dengan tujuh jaringan.

Lee Tuck dan Sergio Aguero pula baru sahaja mendapat kerakyatan Malaysia pada bulan September lalu dan bakal menjadi pemain naturalisasi baru Harimau Malaya selepas Mohamadou Sumareh, Guilherme De Paula dan Liridon Krasniqi.

“Ini satu detik bersejarah dalam karier saya dan tidak mungkin terjadi jika bukan kerana Sri Pahang. Kini keinginan saya untuk menyarung jersi Malaysia semakin membuak. Saya tidak mahu mengecewakan kepercayaan yang diberikan, mahu memberikan 110 peratus kepada Harimau Malaya dan membuktikan jurulatih telah membuat pilihan yang tepat,” ujar Aguero. 

Kem latihan skuad kebangsaan akan bermula pada 29 November dengan skuad negara akan berdepan Kemboja dan Maldives dalam aksi persahabatan bulan depan, sebelum Kim Pan-gon memuktamadkan senarai akhir 23 pemain yang akan membawa cabaran di Piala AFF.

Di Piala AFF nanti, Malaysia telah diundi di dalam Kumpulan B bersama-sama Vietnam, Singapura, Myanmar dan Laos.

Loading...